Östanås Örtterapi
Exempel recept på örtolja och salva

Välj en ört du vill ha, om du tänkt göra en hudsalva kan du välja ringblom eller, om du vill ha en vild växt t ex daggkåpa.
Låt örten dra i kallpressad olja. Man kan använda olika kallpressade oljor. Olivolja har längst hållbarhet, solrosolja håller sig någon månad.
Om du använder färska örter tag ca 3-3,5 dl örter till 4 dl olja. Använder du torkade så tar du 1-2 dl örter till 4 dl olja.
Lägg örterna i en glasburk och häll över oljan. Sätt ett lock på och låt dra i ett soligt fönster ca 6 veckor. Skaka gärna burken då och då. Om du inte har tid att vänta i sex veckor kan du ställa burken i ugnen, 60-70°C, 4-8 timmar. Jag brukar ställa in burken över natten. Om man gör i ugnen skall man inte ha något lock på burken.
Sila bort örterna. Häll i en kastrull, rostfri eller emaljerad (aluminium och gjutjärn används inte till örtpreparat). Tillsätt 10-15 g finfördelat bivax till varje deciliter örtolja.
Värm försiktigt på platta tills det smält eller ställ in i ugnen på 70°C. Tag oljan av värmen och rör till man inte ser botten på kastrullen. Häll upp på burk. Ställ inte salvan i solen om du vill att den skall stå sig.

Örtolja
4 dl kallpressad olja
1-2 dl torkade örter eller 3-3,5 dl färska örter
Örtsalva
10-15 g bivax
1 dl örtolja

Kontakt
Kurser
Recept
Huvudsidan